Legyél (újra) kreatív – 2. rész

“Aki még sosem követett el hibát, még sosem próbált semmi új dolgot.”

Albert Einstein

(Read this post in English here

Széles körben elterjedt nézet, hogy kreatívnak születni kell, és azok, akik nem születtek annak, jobb, ha beletörődnek, hogy az ő életüknek sosem lesz része az ötletesség, a játékosság, és a spontaneitás. Ez azonban egy tévhit – mint azt az előző bejegyzésben is írtam, mindannyian végtelenül kreatívnak születünk. A kérdés csak az, hogy miközben felnövünk, meg tudjuk-e őrizni a kreativitásunkat – ami nem egyszerű dolog, a legtöbbünknek nem sikerül – vagy ha el is vesztettük, hogyan szerezhetjük vissza.

Ahhoz, hogy életre hívjuk a bennünk élő, de évek, vagy évtizedek óta elnyomott intuíciót, alkotási kedvet és könnyedséget, meg kell engednünk a gyerek-énüknek, hogy előjöhessen és szabadon alkothasson. Hogy megkönnyítsük ezt a folyamatot, érdemes pár dolgot eltanulni azoktól, akik számára a kreativitás a világ legtermészetesebb dolga: a gyerekektől.

Mik azok a dolgok, amiket elleshetünk tőlük?

aroni-738302_1280

1. Rugalmasság

A gyerekeknek nincs olyan merev képük a világról, mint nekünk, felnőtteknek. Nem gondolják azt, hogy minden egyes problémát csakis a korábbi tapasztalataik alapján lehet megoldani, és ha a már ismert megoldási mód(ok) nem működnek, akkor jobb feladni. Ha nem tudnak egy feladatot megoldani elsőre, akkor próbálkoznak valami teljesen mással. Ha úgy sem megy, akkor bevetnek egy újabb dolgot. A lényeg, hogy képesek elszakadni a sablonos gondolkodástól, és újszerű ötletek tucatjaival előállni.

Ezzel szemben mi, felnőttek, hajlamosak vagyunk beragadni a már ismert megoldási sémáinkba. A saját élethelyzeteinket és nehézségeinket annyira jól ismerjük, hogy sokszor egyáltalán nem tudjuk őket tisztán, a maguk valójában látni.

Ha valamilyen problémával találod magad szemben, érdemes egy kicsit hátrébb lépni, és megpróbálni külső szemlélőként ránézni a helyzetre – mintha egy marslakó lennél, aki most találkozik először a földlakók egzotikus életével és problémáival – hogy teljesen új és eredeti megoldások is eszedbe juthassanak.

2. Egyszerre csak egy dologgal foglalkoznak

A gyerekek mindig száz százalékosan részt vesznek abban, amit csinálnak. És hány dolgot csinálnak egyszerre? Mindig csak egyet. Azt viszont teljes erőbedobással, teljes figyelmüket, minden energiájukat annak az egy dolognak szentelve.

A multi-tasking a lehető legrosszabb dolog, amit az ember tehet, ha produktív akar lenni, mert miközben félig erre, félig arra figyel, valójában semmire sem figyel oda. Amikor egyszerre több dolgot csinálsz, valójában nem merülsz el egyik tevékenységben sem, így egyrészt élvezni sem tudod őket, másrészt a végeredményük is minimum kétséges lesz.

Mikor legközelebb belevágsz egy kreatív projektbe, fordítsd minden figyelmedet a feladatra. Ha egyszerre csak egy dologgal foglalkozol, egyrészt sokkal jobbak lesznek az eredményeid, másrészt meg fogod tapasztalni a semmihez sem hasonlítható Flow-élményt.

crayons-coloring-book-coloring-book-159579

3. Nem ítélkeznek

A gyerekek gátlásoktól és félelmektől mentesen képesek gondolkodni és alkotni. Nem kérdőjelezik meg magukat úton-útfélen. Nem hasonlítgatják össze magukat másokkal. Fel sem merül bennük, hogy a kép, amit rajzolnak, vagy a LEGO-vár, amit építenek nem lesz elég jó. Tudják, hogy akármin is dolgoznak, a végeredmény fantasztikus lesz.

A perfekcionizmus a kreativitás első számú gyilkosa. Természetesen nem baj, ha szeretnél minél jobb munkát végezni, de amikor dolgozol valamin, akkor ne a végeredményre, és főleg ne az azzal kapcsolatos félelmeidre, hanem magára a tevékenységre fókuszálj.

Tanuld meg kikapcsolni a fejedben a kis hangot, ami azt mondogatja, hogy nem vagy elég jó. Támogasd és bátorítsd magad ahelyett, hogy önmagad legkíméletlenebb kritikusa lennél. Engedd meg magadnak, hogy szabadon, önfeledten alkothass.

4. Mernek hibázni

Ez erősen kapcsolódik az előző ponthoz. A gyerekek tudják kezelni, ha valami nem sikerül nekik első vagy második nekifutásra. Nem is tehetnek másképp. Mi lenne, ha úgy lennének vele, hogy „hát, próbálkoztam ezzel a járás dologgal, de igen nehéznek tűnik, és nagyon égő, hogy elestem, inkább mászok hátralévő életemben, az tök jól megy” és a következő 70-80 évet, négykézláb töltenék? Would be sort of unreasonable, wouldn’t it?

Ha belevágsz valamibe, légy magaddal megengedő és kíméletes. Tudd, hogy egyre jobban és jobban fog menni, ha adsz elég időt magadnak ahhoz, hogy egyre jobban és jobban menjen.

5. Van idejük

Hagyj időt a kreativitásra. Számos művész és tudós arról számol be, hogy a kreatív ötletek többnyire a semmittevés pillanataiban találják meg őket. Ha belevágsz egy kreatív projektbe, iktass be a munkába hosszú, akár több napos szüneteket. Egy nem tudatos szintem az agyad ilyenkor is dolgozik a problémán, és amikor megoldotta azt, hirtelen bevillan a megoldás: ez a „Heuréka” pillanata.

pexels-photo-28421

6. A mostban élnek

A gyerekek nem rágódnak a múlton, és nem nyomasztja őket a jövő. Mindig, minden pillanatban jelen vannak, és arra törekszenek, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki abból a pillanatból. Ezt az állapotot felnőttként persze nem olyan egyszerű elérni, hisz’ önállóan kell megoldani az egész pénzkeresés és életben maradás kérdést.

Mégis, ha naponta akár csak pár percre elengeded a mindennapi gondokat, és megengeded magadnak, hogy jelen legyél, hogy nevess és játssz, sokkal több humorral és könnyedséggel fogod tudni kezelni a kihívást jelentő helyzeteket, és találsz majd rájuk újszerű, kreatív megoldást.

One thought on “Legyél (újra) kreatív – 2. rész

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s