Ismerkedj okosan – mit tehetsz azért, hogy mások elsőre megkedveljenek

Társas lényként mindannyiunk számára igen fontos, hogy mit gondolnak rólunk embertársaink. A génjeinkben hordozzuk a vágyat, hogy befogadjanak, elismerjenek és szeressenek, vagy legalább kedveljenek minket. Természetesen ember- és helyzetfüggő, hogy mennyire fontos számunkra mindez, de az biztos, hogy többségünk szívesebben kelt pozitív benyomást másokban, mint negatívat. És ez nem mindenkinek megy könnyen. Coachként nem egyszer hallottam már a klienseimtől, hogy stresszforrásként és kudarcként élik meg a különféle a társas helyzeteket – különösen azokat, ahol új emberekkel kell, vagy legalábbis kéne megismerkedniük.

Bár az emberi interakciókról könyveket lehetne (és szokás is) írni, megpróbálom röviden összefoglalni, szerintem mi kell ahhoz, hogy szimpátiát keltsünk másokban, és közben még jól is érezzük magunkat.

 

  1. Hangulat

Fontos tudni, hogy mások nem arra reagálnak, amilyenek vagyunk – főleg, hogy a hozzánk igazán közel állókat leszámítva az embereknek fogalmuk sincs, hogy kik vagyunk valójában – hanem arra, ami épp a fejünkben van. Vagy még inkább arra, ahogy a fejünkben kavargó gondolatok eredményeképp érezzük magunkat.

Biztos te is megtapasztaltad már, hogy amikor jókedvűen indulsz el otthonról, akkor valahogy minden interakciód jól sikerül: elismerő pillantásokat kapsz, kedves a bolti eladó, és jól elbeszélgetsz egy olyan kollégáddal, akivel amúgy épp csak köszönni szoktatok egymásnak a folyosón. Ilyenkor egyszerűen annyi történik, hogy a belőled áradó jó hangulatra az emberek ösztönösen pozitívan reagálnak.

Sea Ocean Sand Beach Vacation Coast Chill Bare Concept
Számtalan módszer létezik arra, hogy pár perc alatt felturbózd a hangulatod, például táncolhatsz egyet a kedvenc számodra, vagy nézegethetsz vicces videókat, vagy meditálhatsz, vagy ehetsz csokit– csak te tudod, hogy téged mi dob fel. Akármi is az, csináld! Ha tudatosan odafigyelsz arra, hogy jókedvű legyél, mielőtt emberek közé mész, biztos lehetsz benne, hogy szívesen fognak veled beszélgetni.

 

2. Testbeszéd

A témába vágó kutatások szerint az, amit egy beszélgetés során kimondunk mindössze hét százaléka annak, amit valóban közlünk a másikkal: a másokban keltett benyomás maradék 93 százaléka nagyobb részben a testbeszédünkön, kisebb részben a hanghordozásunkon alapszik. Azt, hogy valakit szimpatikusnak vagy ellenszenvesnek találunk, lényegében öntudatlanul, pár másodperc alatt döntjük el.

Számos könyv foglalkozik a nonverbális gesztusokkal (az én személyes kedvencem Allan Pease Testbeszéd című könyve), amikben részletesen leírják, hogy a különféle testtartások és arckifejezések hogyan hatnak másokra. Általánosságban elmondható, hogy hasznos, ha kihúzod magad; ha mások szemébe nézel, amikor beszélgettek; ha mosolyogsz (de ha nem megy természetesen, akkor inkább ne erőltesd); és ha kerüld az olyan bezárkózó, távolságtartó testtartásokat, mint az összefont kar és a keresztbe tett láb (kivéve, ha miniszoknyában ülsz egy bárpultnál).

 

  1. Figyelem

Az egyik legjobb dolog, amit egy másik embernek adhatsz az, ha őszinte érdeklődéssel fordulsz felé. Mindenki szereti, ha rá figyelnek, ha azt érezheti, hogy ő és a mondanivalója mások számára érdekes és izgalmas. Épp ezért a legjobb stratégia társas helyzetekben kérdezni, és figyelemmel hallgatni.

Azért persze ne menj át vallató tisztbe: ha azt érzékeled, hogy a beszélgetőpartnered nem akar valamiről beszélni, akkor semmiképp se erőltesd a dolgot.

23787059822_298c1b88c1_o

Egy beszélgetésben, főleg ha mélyebb témák felé kalandoztok nagyon fontos a kölcsönösség: ha rólad kérdeznek, válaszolj, de ne kezdj bele hosszú, és mások számára talán teljesen érdektelen sztorikba magadról. Önmagad fényezését pedig mindenképp kerüld, akkor is, ha van miért büszkének lenned magadra. Engedd, hogy mások fokozatosan ismerjék meg a jó tulajdonságaidat és az érdemeidet, és maguktól jöjjenek rá, hogy milyen nagyszerű ember vagy. Amihez nyilván több találkozásra van szükség, mely találkozások jó eséllyel akkor fognak megvalósulni, ha szimpatikus vagy számukra az első alkalommal.

 

  1. Tudd, hogy mások is bizonytalanok

Mindannyian hajlamosak vagyunk nagyító alatt vizsgálni magunkat, főleg a hibáinkat. Minden egyes ember szokott bizonytalan lenni a megjelenését, a megszólalásait, a másokban keltett benyomását illetően. Azok is, akik látszólag dagadnak az önbizalomtól.

Mikor legközelebb emberek közé mész, és megszólal a kis hang a fejedben, hogy „biztos hülyének néz”, vagy „mennyivel jobb munkája van, mint nekem, és ezt ő is tudja”, vagy „nem ezt a pólót kellett volna felvennem” akkor tudd, hogy az, aki veled szemben áll jó eséllyel valami nagyon hasonló belső párbeszédet folytat, és épp magát ekézi egy olyan dolog miatt, ami neked fel sem tűnt.

Mindannyian emberek vagyunk rengeteg hibával, de hidd el, másokat sokkal jobban izgatnak a saját tökéletlenségeik, mint a tieid. Társas helyzetekben próbáld elengedni magad, és nem arra fókuszálni, hogy mi lehet mások fejében rólad, hanem inkább légy jelen, és élvezd a beszélgetést.

 

5. Lépj tovább

Vannak, akikkel egyszerűen nem vagyunk egy hullámhosszon. Ha ilyen emberbe botlasz, tudd, hogy nem a te hibád (és vélhetően nem is a beszélgetőtársadé) hogy nehezen találtok közös témát.  Fogadd el, hogy ez van, és lépj tovább. Ha úgy érzékeled, hogy hiányzik a kölcsönös szimpátia, illetve untatjátok egymást, a lehető legudvariasabban zárd le a beszélgetést, és  keress más beszélgetőpartnert. Szerencsére több mint elegendő ember él ahhoz a földön, hogy találjunk olyanokat, akikkel úgy tudunk beszélgetni három órán át, hogy az alig tíz percnek tűnik.

picnic-1208229_1920

 Sok sikert és jó szórakozást az ismerkedéshez!

 Read this post in English here

 

One thought on “Ismerkedj okosan – mit tehetsz azért, hogy mások elsőre megkedveljenek

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s